Banff

En ny plats på min alldeles egna världskarta. Alla som varit i Banff öser lovord över samhället och omgivningarna och jag blev glad när jag kom på att jag kunde göra utflykt hit. Bildmässigt ser det ut att finnas mycket att hämta – det är otroligt vackert och jag hoppas kunna förmedla detta genom kameralinsen.

Det tar 7-8 timmar att åka buss (Greyhound) mellan Kelowna och Banff. Naturen på vägen är nog något att titta på också. Jag minns när jag åkte buss mellan Vancouver och Kelowna sommaren 2010. Jag nickade till, men när jag vaknade insåg jag att här gick det min själ inte att sova så vackert som det var utanför fönstret. Jag har kommit fram till att jag fascineras av berg. Höga berg och djupa dalar – det kommer att bli mycket av det på den här resan.

På Wikipedia har jag hittat delar av den här texten:

Banff, 13 mil väster om Calgary och 6 mil söder om Lake Louise, ligger i provinsen Alberta och är omgiven av berg och den högst belägna staden i Kanada.

Banff med endast 7.584 invånare (2011) är en av Kanadas mest populära turistorter och känd för det omgivande bergslandskapet och sina varma källor.

De första nybyggarna kom till Banff på 1880-talet efter att järnvägen från Atlanten till Stilla havet byggts genom Bow Valley. År 1883 upptäckte tre järnvägsarbetare flera varma källor på Sulphur Mountains sluttning. Två år senare blev ett 26 kvadratkilometer stort reservat upprättat runt de varma källorna och området marknadsfördes som en internationell semester- och spaanläggning för att öka kundunderlaget på den nya järnvägslinjen. 1887 utvidgades området till 673 kvadratkilometer och kallades ”Rocky Mountain Park”. Detta räknas som starten på Kanadas nationalparksystem.

Området fick namnet Banff 1884 efter Banffshire i Skottland, som var hemort för lord Steven, en förutvarande direktör i Canadian Pacific Railway.

Banffs centrum växtre fram runt järnvägsstationen som ett turistkontor för tillresande till nationalparken. År 1985 kom Banff nationalpark in på Unescos världsarvslista som en av nationalparkerna i Klippiga bergen. 1976 hölls den första Banff Mountain Film Festival.