En dag med både fotboll och ishockey

Morgon här och jag ska strax äta frukost – havregrynsgröt med kanel och mandelmjöl, precis som hemma alltså. Om 40 minuter ska min syster och sonen köra mig till busstationen i Kelowna. Incheckning kl 07.30 och avgång en timma senare. När man ska åka Greyhound är det incheckning precis som på flyget.

nyhet_150920_1

Fotboll igår, men det är annars hockey som gäller morgon, middag, kväll.

Igår var vi på fotbollsmatch. Det är inte något som tas på så stort allvar, men Liam ville röra på sig. Han skulle egentligen ha spelat hockey, men han är redan uttagen i laget inför säsongen så istället lades energi på fotbollsplan.

Liams lag fick rätt mycket stryk, men Liam pillade in sitt lags första mål och sedan assisterade han till det tredje och sista. Han spelar normalt forward, men igår fick han vara back och sprang som ett jehu. Han skjuter hårdare de andra och tycker nog att hans kamrater inte riktigt kan det där med fotboll. När han började skolan efter flytten från Edmonton förra året fick han lära dem reglerna. Han sa till en kille som stod i målet att han inte kunde stå innanför mållinjen hela tiden för fångar han då bollen så blir det mål … Ja, ja!

Det är hockey som har högsta prioritet. Och han är nog rätt duktigt vad jag förstår. Spelar med grabbarna som är ett år äldre och ligger ändå i framkant. Att de bodde i hockeytokiga Edmonton kunde man tro hade varit bra för Liams utveckling, men det var det nog inte.

Min syster berättade igår att det finns drygt 50 hockeyrinkar i Edmonton, men att det är väldigt svårt för lagen att få istid. Här spelar de ca 75 matcher, i Edmonton ca 15. Och ändå finns det så många fler rinkar i Edmonton.

Hockey blev det ändå igår kväll. Kelowna Rockets spelade sista träningsmatchen inför säsongen som inleds på fredag. Motståndare var Vancouver Giants och Kelowna vann med 3-0. Kelowna vann även WHL (Western Hockey Leauge, steget bakom NHL) förra säsongen.

Det var lååångt ifrån fullsatt på matchen, men träningsmatcher är inte samma sak som när det är ”på riktigt”. Då är det liv i luckan. Min syster berättade också att det alldeles innan nedsläpp på första hemmamatchen förra året hade varit en ceremoni där staden hade tackat sina brandmän. De anses vara den hårdast arbetande yrkeskategorin och utan dem är det väl ingen som hade vågat bo i området.

Bränderna som inträffar under sommarhalvåret varje år är en ständig skräck och vart man än vänder sig syns spår av tidigare katastrofer. I somras fick folk fly i bikini på vissa håll. Det är oftast åskan som ställer till det. Ibland är det s k torr åska – det regnar inte samtidigt – och när blixten då slår ner kan det inte bli annat än brand. Å är det inte brand alldeles utanför knuten så kan det brinna på andra håll som göra att man inte kan vara ute. För några veckor sedan skickade min syster en artikel som visade röken från den amerikanska delstaten Washingtons bränder. Washington ligger rakt söder om Kelowna och när det nu brann där låg röken tät också över Okanagan Valley.